Her şeyin suçlusu gluten mi?

Her şeyin suçlusu gluten. Değil mi? Hep karşımıza çıkıyor. Gluteni kesince sanki hayatımız normale dönecek gibi hissediyoruz. Bana birçok hasta geliyor bu konuda. Aylardır gluten rejimi yapıp artık hiçbir şey tüketemez duruma gelen insanlar. Şimdi bu konuda birkaç cümle söylemek istiyorum. Gluten bizim bağırsaklarımızı bozan, bağırsak duvarımızı etkileyen önemli bir protein. Nerede var? Buğdayda var, çavdarda, yulafta var. Gluten böyle bir protein. Ama gluteni kesmek yeterli bir durum değil. Gluten evet bize zarar veren bir madde. Fakat glutenin yanında leptin gibi tahıl gruplarının kabuğunda bulunan başka maddeler de var. Biz sadece glutene odaklanmak yerine aslında bağırsak duvarımızı bozan, geçirgenliği bozan ve bize bu bahsettiğimiz gıda alerjilerini, gıda duyarlılıklarını, intoleransları yaratan bütüncül bir bakış açısı ile bakmamız lazım. Bağırsak duvarlarımızı sadece gluten bozmuyor. Sindirim problemimiz, disbiyozis dediğimiz sağlıklı floramızın azalması, sibo dediğimiz faydalı bakterilerin yer değiştirerek ince bağırsakta birikmesi bağırsak duvarlarının geçirgenliğini bozuyor. Sadece gluteni keserek sindirim sistemini düzeltme şansımız yok. Bunların hepsinin sistematik bir şekilde bütüncül bir yaklaşımla tedavi edilmesi lazım. Bir tek gluten suçlu değil. Birçok suçlu var. Ve bunların hepsinin tecrübeli ve doğru bir klinikte nedeni bulunarak size açıklanarak tedavi edilmesi sonucunda siz gayet iyi bir şekilde tedavi olabilirsiniz.