İnsülin direncini desteklemek için öncelikle şeker ve şeker içerikli gıdalardan uzak durmamız gerekiyor. Bunlar şeker, çikolata, kraker gibi paketli ürünler. Bunlara diyetimizde kesinlikle yer vermememiz gerekiyor. Tükettiğimiz karbonhidrat grubu insülin direncinde oldukça önemlidir. Tercih ettiğimiz karbonhidratlar, basit karbonhidratlar yerine tam buğday, arpa, çavdar, siyez unlarından yapılmış karbonhidrat grupları olmalı. Karbonhidrat gruplarını tüketirken mutlaka yanında sütlü ürün grupları ile birlikte tüketmek kan şekeri dengemizi olumlu yönde etkileyecektir. Diyetimize probiyotik içerikli gıdaları da eklemeliyiz. Pancarı, ev yapımı elma sirkesinden yapılmış turşular, kefir gibi gıdalar insülin direncimizi destekleyici gıda grupları arasında yer alır. Günlük su tüketimimiz de kilo başına 40 cc olarak tutmalıyız. Çünkü su vücuttaki şeker dengemizi olumlu yönde etkilemektedir. İnsülin direncimizi destekleyen bir diğer gıda grupları arasında meyveler gelir. Ancak meyve tüketiminde kesinlikle meyvenin suları yerine bir bütün meyve tercih edilmesi önerilir. Çünkü meyve suyu direkt kana hızlıca karıştığı için kan şekerimizi birden hızlıca yükseltebilir. Meyveler lif kaynağı zengin gıdalardır ve içerisindeki posadan dolayı midedeki hacmi artırarak doygunluk süremizi artırır ve kan şekerimizi olumlu yönde destekler. Dengeli ve düzenli beslenmenin yanında uygun fiziksel aktiviteler de yaşam tarzına eklendiğinde insülin direnci kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir.
Diyetisyen Miray Duman