Birçok madde bizde alerji yaratabilir. Ama tabii bunları önce ikiye ayırmamız gerekir. Akut alerji dediğimiz bir sınıf var. Bu sınıf, yani alerjik maddeyle direkt temasımızda anında cevap verdiğimiz maddeler. Örneğin polenler. Metal alerjisi gibi dokunduğumuz veya soluduğumuz maddeler de bizim için akut alerjenlerdir. Bunlarda en çok İzmir ve çevresinde zeytin çiçeği poleni başta olmak üzere birçok poleni görebiliyoruz. Çevre tozu, ev tozu bizim için önemli alerjenlerdir. En sık görülen alerjenler arasındadır. Bir de gıda duyarlılığı dediğimiz, tip 3 reaksiyon aldığımız gıda alerjileri de vardır. Bunlar da hepimizin bildiği glüten başta olmak üzere, inek sütü, domates, fıstık gibi maddeler bizim en sık gördüğümüz alerjenlerdir. Tabii sizde herhangi bir belirti vermediği sürece bunlardan uzak durmanızı söylememiz çok doğru değil. Eğer bir alerjik reaksiyon varsa ya da kronik bir hastalığınız varsa altta yatan neden alerjenler olabileceği için mutlaka bir hekime ulaşıp bu konunun detayını ve temel nedenlerini öğrenebilirsiniz.