Uzun süreli kan şekerinin yüksekliği, diyabet, yani halk arasında şeker hastalığı olarak bilinmektedir. Şeker hastalığına sahip bireyler günde bir porsiyonu geçmeyecek şekilde meyve tüketebilirler. Meyve ara öğünlerimizde tüketilebilir. Ekstradan yanında yağlı tohumlar dediğimiz çiğ badem, fındık, ceviz gibi yağ grubu veya kefir, ayran, yoğurt gibi süt grubu ile birlikte tüketildiklerinde kan şekerini daha yavaş yükseltecektir. Diyabet hastaları için tüketilmesi riskli olan bazı meyve gruplarımız da vardır. Diyabet hastalığında glisemik indeksi düşük, yani kan şekerini yavaş yükselten, aynı zamanda lif oranı yüksek meyveler tercih edilmelidir. Tüketilmesi sakıncalı olan meyvelerden bazıları şöyle sıralanabilir: Lif oranı düşük olduğu için kavun, karpuz; glisemik indeksi yüksek olduğu için üzüm, incir, bal kabağı. Diyabet hastalarında tüketilmesi riskli meyvelerden bazıları bunlardır.
Diyetisyen Derya Doğan