SIBO Testi

SIBO testi nedir?

SIBO’nun tespiti oldukça zordur. Hatta tıbbi araştırmalarla SIBO’nun teşhisi konamaz. Hidrojen ve metan testleri en önemli teşhis yöntemleridir. SIBO nefes testi ise güvenilir ve kolay uygulanabilir bir yöntemdir. Böylelikle bakteriler tarafından üretilen hidrojen ve metan konsantrasyonları yüzde 100’e yakın bir hassasiyetle tespit edilebilmektedir. Referans örneği alındıktan sonra hasta test kitinin sağladığı laktuloz solüsyonunu içer. Hidrojen ve metan konsantrasyonları belirli zaman aralıklarında ölçülür. Hidrojen ve metan konsantrasyonları 90 dakika içerisinde referans aralığının üzerine çıkarsa SIBO tanısı konur. Netice olarak, SIBO nefes testi SIBO’nun kesin teşhisi için önemli bir araçtır ve doğru tedavi için kritik rol oynar. Dr. Sinan Akkurt Kliniğinde SIBO nefes testi yapılmaktadır.

Metan-SIBO ince bağırsak ve kolon hareketlerinin gecikmesiyle ilişkilidir. Anaerobik koşullar altında üretilmektedir. Metan-SIBO’nun tedavisi hidrojen-SİBO’dan daha kolaydır ve genellikle kabızlık ile kendini belli eder. Hidrojen-SIBO, ince bağırsakta gram pozitif bakterilerin aşırı artması sonucu ishal ile kendini gösterir.

SIBO nefes testi, ince bağırsakta aşırı bakteri çoğalmasını tespit etmek için kullanılan en yaygın yöntem olmasının yanı sıra girişimsel bir tanı yöntemi olmaması bakımından en konforlu yolu da sunmaktadır.

SIBO nefes testi nasıl yapılır?

  1. Hazırlık aşaması:
    • Testten 24 saat önce lifli, şekerli ve fermente edilebilen gıdalar tüketilmez. Bu, bağırsakta gaz üretimini en aza indirmek içindir.
    • Testten önceki gece, hafif bir yemek yenir. (Örneğin tavuk ve beyaz pirinç.) Ve test günü aç olunması gerekir.
  2. Test süreci:
    • Hasta önce bir başlangıç nefes örneği verir.
    • Ardından, laktuloz veya glukoz gibi bir şeker solüsyonu içirilir. Bu şeker, normalde ince bağırsakta bakteriler tarafından fermente edilmez. Ancak SIBO varlığında, ince bağırsakta bulunan fazla bakteriler bu şekeri fermente eder ve gazlar (hidrojen ve metan) açığa çıkar.
    • Test boyunca belirli aralıklarla nefes örnekleri alınır (genellikle 15-20 dakikada bir, toplam 2-3 saat boyunca).
  3. Gazların ölçümü:
    • Nefes örneklerinde hidrojen ve metan gazlarının düzeyi ölçülür.
    • Bu gazların normalden daha erken ve daha yüksek seviyelerde ortaya çıkması, ince bağırsakta aşırı bakteri bulunduğunu gösterir ve SIBO teşhisini destekler.

SIBO testi neden önemlidir?

  • Hızlı ve kolay bir teşhis yöntemi: İnvaziv olmayan, cerrahi işlem gerektirmeyen, hastanın rahatça uygulayabileceği bir testtir.
  • SIBO’yu doğrudan gösterir: Sindirim sorunlarının bakteriyel aşırı büyümeden kaynaklanıp kaynaklanmadığını doğrudan anlamaya yardımcı olur.
  • Uygun tedaviye yönlendirir: Test sonuçları doktorun klinik bulgularıyla birlikte değerlendirilerek buna göre hastaya uygun tedavi planı oluşturulabilir.
  • Sindirim sorunlarını netlik kazanır: SIBO’ya bağlı belirtiler, irritabl bağırsak sendromu (IBS), laktoz intoleransı gibi diğer durumlarla karışabilir. SIBO nefes testi, sorunun kaynağını belirlemeye yardımcı olur.

SIBO testi öncesi dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  •  Dört hafta öncesine kadar antibiyotik kullanılmamalı.
  •  Bir hafta öncesine kadar laktasif ve antiasit ilaçlar kullanılmamalı.
  • 48 saat öncesine kadar prebiyotik ve probiyotik alınmamalı.
  •  Teste 12 saat açlık sonrası başlanmalı. (Su içilebilir.)
  •  Sakız çiğnenmemeli, diş macunu kullanılmamalı, gargara yapılmamalı.
  •  Bir saat öncesine kadar sigara içilmemeli; pasif içici olunmamalı.
  • Bir saat öncesine kadar fiziksel egzersiz yapılmamalı, uyunmamalı.
  • Test solüsyonunu aldıktan sonra su içilmemeli.

SIBO Testi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Biorezonans, çeşitli hastalıklar için kesin tedavi yöntemi midir? Garanti verilebilir mi?
Sağlıkla ilgili hiçbir konuda garanti verilmesi doğru değildir. Hayatta hiçbir şeyin garantisi olmadığı gibi, hastalarımıza da “0 kesin tedavi”, “garantili sonuç”, “tedavi garantisi” gibi söylemlere itibar etmemelerini öneriyoruz.
Evet, yararlanılabilir. Ameliyat öncesi ya da sonrası, ilaç tedavisi ya da farklı terapi yöntemleri öncesi, sırası ve sonrası süreçlerde biorezonans tedavisi uygulanmasının bir sakıncası yoktur. Aksine kemoterapi, radyoterapi gibi yöntemlerin etkinliğinin artmasına destek olurken, istenmeyen yan etkilerinin de azalmasına ve hatta ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
Takdir edersiniz ki hepinizin hastalıkları, rahatsızlıkları ya da biorezonans tedavisini uygulama nedeni bambaşka. Dolayısıyla tedavi süreci de farklı işleyecek ve seans sayısı da buna göre değişecek. Bu nedenle tam bir rakam vermek ya da standart bir tedavi planı vermek doğru değil. Aynı zamanda İnternet üzerinden de fiyat vermek, tedavi maliyetini belirtmek de hem yasal değil, hem etik değil. Bu nedenle biorezonans tedavisinin maliyeti konusunda telefonla ulaşmanız ve muayenenin ardından tedavi süreci netleştikten sonra bilgi almanız daha doğru olacaktır. Bize bu numaradan ulaşabilirsiniz: 0 530 387 46 87
Tedavi planı kişiye özgü olarak belirlenir. Seansların süresi, sıklığı ve uygulanacak program, tamamen kişiye özgü olarak planlanır. Dolayısıyla tedavi süresi de buna göre değişkenlik göstermektedir.