Protein dendiğinde aklımıza ilk ne geliyor? Et, tavuk ya da balık mı? Evet, bunlar protein yönünden çok yüksek olan besinler. Ancak gün içinde ideal protein hedeflerinize ulaşmak için diyetinize dahil edebileceğiniz alternatif birçok farklı yiyecek vardır…
Örneğin kabak çekirdeğinin dana etinden daha güçlü bir protein kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca oldukça dengeli Omega 3 ve Omega 6 içerir. Kabak çekirdeğinin protein içeriği, bedene dışarıdan alınması gereken temel amino asitler açısından çok zengindir.
Bitkisel kaynaklardan gelen protein yani bitki bazlı proteinler, çoğu zaman iyi birer protein kaynağı olmalarının yanı sıra birçok başka yararlı besinler de içerir. Örneğin mercimek, inanılmaz bir protein, aynı zamanda karbonhidrat ve lif kaynağıdır. Pişirilmiş bir fincan mercimek, yaklaşık 18 gr. protein içerir. Kenevir ve chia tohumları da iyi protein kaynaklarıdır. Aynı zamanda sağlığa yararları da oldukça fazla olan omega-3 yağ asitleri içerirler. Tam tahıllar bazı proteinleri içerir, quinoa bir bardakta 7-8 gramla en yüksek protein içeren tahıl kaynaklarından biridir. Her ne kadar bunlardaki protein içeriği bir porsiyon tavuktaki kadar fazla olmasa da, daha fazla bitki bazlı gıdaları diyetinize dahil ederek bir gün boyunca alınabilecek protein miktarına erişilebilirsiniz.
Diyete eklenen bitkisel kaynaklı proteinler sayesinde lif alımınız da artacaktır. Aynı zamanda bitkisel bazlı gıdalar vitamin ve minerallerle doludur. Fasulye de başka bir mükemmel bitki bazlı protein kaynağıdır. Bir fincan pişmiş fasulye yaklaşık 15 gram protein içerir. Tempeh, tofu gibi soya gıdaları, tam bir protein kaynağı olan ve tüm esansiyel amino asitleri içerdikleri bilinen bir diğer bitki bazlı protein kaynaklarıdır. Bu kaynaklar genellikle sağlıklı yağlar da içerir. Fındık, tohum ve soya fasülyesi, önemli protein kaynakları olmakla birlikte, kalp sağlığı için oldukça önemli olan doymamış yağlar içerirler.
Bitki bazlı proteinli besinler, sığır eti ve diğer yağlı etler veya tam yağlı sütlü gıdalar gibi birçok hayvan kaynağı ile karşılaştırıldığında, doymuş yağ oranları daha düşüktür. Deniz ürünleri ve yağsız kümes hayvanları da çok az yağ içerirken, aynı zamanda etin tüketimini azaltmak ve diyetinizdeki bitkisel proteinli besinleri artırmak adına çok daha sağlıklı olacaktır. Daha fazla bitkisel bazlı gıda seçerek gün içerisinde ne kadar protein aldığınızı ve hayvansal kaynaklı proteinlere daha az ihtiyaç duyduğunuzu fark edeceksiniz. Ayrıca bu bitkisel gıdaların yüksek lif içeriği sağlığınız için çok değerlidir. Bağırsakların işleyişi metabolizmanın çalışmasına ve aynı zamanda bazı hastalıkların önlenmesine de yardımcı olur.