Çocukluk çağı obezitesi bir kader mi? Nasıl tedavi edilmeli? Obez çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

Sevgili Dr. Sinan Akkurt takipçileri merhaba. Anne, baba ve çocuk yetiştiren herkesin ilgisi çekecek bir video ile karşınızdayız. Biliyorsunuz Z kuşağı çocuklarla başa çıkmak zor, sağlıklı beslenmelerini sağlamak ebeveynleri bir hayli yoruyor.

Bu durum ne yazık ki çocukluk çağı obezitelerinin yaygınlaşması ile ilişkisi olduğunu biliyoruz. Çocuklarda obezite ile nasıl başa çıkılır? Bu konuda Dr. Sinan Akkurt’tan bilgiler alacağız. Çocuklarda obezite bir kader mi? Bununla mücadele etmek mümkün mü?

Tabii ki kader değil. Bununla mücadele etmek mümkün.

Neden çocukluk çağı obezitesi bu kadar yaygınlaştı hocam?

Çünkü bizim çocukluğumuzdaki gibi değil ortam. Her şey paketli oldu, her şeyde kimyasal katkılar, doğal bir şey tüketemiyoruz. Dolayısıyla bizim vücudumuzun biyokimyasal hormonlar, büyümeyle ilgili parametreleri değişiyor. Ağırlıklı beslenmenin etkisi olduğunu düşünüyorum ama bunun yanında tabii ki çevresel nedenler de var. Örneğin radyasyon, elektromanyetik kirlilik de etkili.

Radyasyonun obeziteyle bir bağlantısı olabilir mi diyorsunuz?

Evet, olabilir. Çocuğun bütün biyokimyasal süreci etkileniyor. Radyasyonun etkilemediği sistem yok ki. Kısırlıktan tutun da kanserlere kadar etkiliyor biliyorsunuz. Neticede metabolizmamızı yani karbonhidrat, protein ve yağ asidinin metabolize olma sürecini etkiler. Bu doğal bir şey. Dolayısıyla çevresel faktörlerden kastım bu. Bunun yanında artık çocuklarımız sokağa çıkmıyor. Oyun yok. Parkta yoklar. Sürekli ev içinde fanusta yaşıyorlar ve biz maalesef çocuklarımızı fazla steril yetiştiriyoruz. Biz çocukken düşe kalka büyüdük. Kirlenmek güzeldir reklamındaki gibi. Kirlenmek güzeldir. Biz kirlenerek büyüdük, floramızı aldık dışarıdan bakterilerimizi aldık, direncimiz kuvvetli büyüdük. Şu anki çocuklar artık böyle değil. Bir kere floraları problemli. Dışarıdan flora alamadığı gibi zaten doğar doğmaz eksi birle başlıyorlar, çünkü sezeryan ile doğup hastane florasını alıyorlar. Gelişim çağına girdiği zaman çoğu çocuk emzirilmiyor. İlk altı ay yüzde 100 anne sütü almak zorunda. Bu olmazsa olmaz. Bunun haricinde iki yıla kadar da emzirmek gerekir. Bizim çocukların çoğunluğu emzirilmiyor bile. Ek besinler, hazır gıdalar ve bakıcı süreci var. Dolayısıyla bağışıklığı etkileniyor çocuğun ve gıda intoleransları, alerjik reaksiyonları başlıyor. Çocuk böyle büyüyor. Paketli gıdalarla büyüyor. Oynamadan büyüyor. Çevreyle iletişimi etkileşimi arkadaşlarıyla bir paylaştığı oyun grubu olmuyor. Sadece hayatında kreşteki diğer çocuklar kendisi ve akşamları çok kısıtlı gördüğü ebeveynleri oluyor. Bu çocuklar kilo alır. Bu çocukların biyokimyası, hormonları, gelişim süreci bozuk ve psikiyatrik gelişimi, duygusal gelişimi de eksik.

Hocam aslında çok bilinçli anne babalar da var günümüzde. Çocuk beş yaşına gelmiş henüz şekerin tadını bilmiyor. Bu şekilde ekmekten, şekerden, işlenmiş gıdalardan uzak tutulan çocuklar var. Fakat bunlar da belli bir yaşa geldiğinde obezite ile karşılaşabiliyorlar. Hareketsizlik mi bunda etkili?

Bir kere bilinçli olmak çocuğu steril büyütmek değil. Bazı aileleri görüyorum çocuğa kimseye dokunamıyor. Bu birinci sorun. İkincisi aldıkları sebzeler hormonlu, yapılan yemekler de vitamin mineral sağlamıyor. Asitli içecek içirmemeleri, paketli gıdaları tükettirmemeleri, şeker tükettirmemeleri artı ama köy yumurtası almakla keçi sütü getirtmekle sadece birkaç şeye dikkat etmekle bu süreç çözülemez. Aslında biraz daha rahat olmaları ama daha doğal olmaları lazım. Bütün meselemiz bu. Temeli bozukken şeker yedirmemek yeterli değil maalesef, önce temelin sağlam olması ve basamak basamak gitmek lazım.

İlk sorduğum soruya geri dönmek istiyorum. Obezite bir kader mi diye soruma başlamıştım. Evet bu koşullarda yaşanırsa bir kader olmaktan çıkamaz diyorsunuz. Peki obez çocuk ile nasıl başa çıkabilir? Onu sağlıklı beslenmeye özendirmek için ne yapılmalı?

Kalori kısıtlaması önemli tabii. Kaloriyi azaltmak lazım ama yasaklayarak zorlayarak değil. Onun yerine oyun şeklinde onun sevebileceği tatları üreterek yavaş yavaş alıştırabilirsiniz. Ekibimizde tecrübeli bir beslenme uzmanımız var. Onun çok güzel tarifleri var. Biz genelde öyle yaklaşıyoruz. Tatlı topları var ama içinde şeker yok. Özel sebze tarifleri var. Uyguladığımız metotlarımızdan başta biorezonans metodu olmak üzere obeziteyle mücadele edebiliyoruz ve zayıflatabiliyoruz. Artı vitamin mineral destekleri de tedaviye eklendiğinde başarılı sonuç alıyoruz. Hem çocuğun gelişimine katkıda bulunuyoruz hem de obeziteyi başarılı bir şekilde tedavi etmiş oluyoruz.

Bu durumda obezite çocuklar için bir kader olmaktan çıkıyor.