Teşekkür ediyorum soru güzel ama depresyonun yarattığı yorgunluk bizim derdimiz değil. Bizim asıl derdimiz depresyondan çıkmak. Depresyonla yaşanmaz, bir yaşam biçimi değil depresyon. Bununla ilgili tabii ki zaman zaman hepimiz kaygılanıyoruz, hafif depresif hale gelebiliyoruz. Bununla ilgili spor, hobilerle ilgilenmek, sağlıklı beslenmek gibi şeyler yapabiliriz kendimiz. Sağlam, keyifli bir mide ve bağırsak sistemi bizi mutlu eder. Bunları evde yapabiliriz. Bunlar zaten sizin dinçliğinizi fark ettirecektir. Hemen artıracaktır. Bazı insanlar vardır sabah kalkar bir portakal suyu sıkar, sonra bir bakarsınız bir double esspresso içer, ondan sonra sokağa çıktığında dinçtir. Bu kendiniz için yapabileceğiniz basit şeylerdir. Ama depresyon büyüdükçe artık mayor depresyon haline geldiğinde zaten yardım almanız gerekiyor. Kendinizin başa çıkabileceği şeyler değil bu durum. Mutlaka destek gerekir ki sizi birisi elinizden tutup kaldırsın. Burada öncelikle biz hekimler ve hekimler içinde de başta psikiyatristler olmak üzere profesyoneli olan kişiler oluyor. Ne kullanıyoruz? Bazı metotlar var, psikoterapilerden tutun da psikiyatrist arkadaşlarımızın kullandığı bazı ilaçlar var ama ben başka biorezonans metoduyla başlıyorum. Bunun haricinde benim uyguladığım psikolojik kinezyoloji var. Biorezonansta bazı tekniklerimiz var. Kullandığımız bazı vitamin, mineral destekleri var ki bunlar zaten sizin emosyonel durumunuzu etkileyen bazı noktalarda desteği verdiğinizde sizi rahatlatıyor. Birçok depresyon hastasına baktığınızda B6, B12’nin doğru çalışmadığını görüyorsunuz mesela. Folik asitin de öyle. Demir düzeyi etkilenebiliyor bu hastalarda. Bunları zaten toparladığınızda hasta yol almış oluyor. Ancak öyle depresyonun yarattığı yorgunluğu yenebiliriz. Ama dediğim gibi basit bir problemimiz varsa hafif keyifsiz, hafif yorgunsanız bunu çok rahatlıkla kendinize zaman ayırıp bazı nüansları çözdüğünde çözebilirsiniz.
Zaten ciddi depresyon ister istemez hiçbir zaman kalıcı olarak tedavi edilemiyor. Mutlaka kendini tekrarlıyor.
Hayır buna katılmıyorum ben. Depresyon yaşanması gereken bir hastalık değildir, tekrar etmek zorunda da değildir. Yani depresyon bir rahatsızlıktır, tedavi edilebilir, illa ki tekrar edecek diye bir şey yok. Tedavi ettiğimiz dönemdeki yaşam şartlarımızı, hayata bakışımızı, beslenmemizi, kendimize ayırdığımız zamanı sürdürülebilir hale getirdiğimizde depresyon neden tekrar etsin? Bununla yaşamak zorunda değiliz.
Beyin kimyasallarından ötürü?
Birçok teori var. Hepimiz hayatımızda üzüntülü, sıkıntılı zamanlar geçiriyoruz. Ama bir ağır bir depresyon geçiren ömür boyu ağır depresyon geçirecek diye bir kural yok. Zaman zaman herkeste üzgünlük, kırgınlık, kızgınlık olabilir. Her şeye de hemen bir isim takmanın, adına depresyon demenin, tekrar etti demenin gereği yok. Tabii ki bu bir yaşam ve devam edecek.