Günümüzde eklem ağrısı yaşamayan yok gibi ve eklem ağrıları çok yaygın bir şikayet. Neden bu kadar yaygın olarak belimiz, boynumuz, omzumuz ya da dizlerimiz ağrıyor? Çevrenizdeki insanların hemen hepsinde bel, boyun, bilek, omuz, diz ağrısı şikayeti duymuşsunuzdur.
Bu ağrılar ciddi hastalıkların habercisi olabilir tabi ki. Ancak hemen korkmayın, eklem ağrılarının büyük çoğunluğu duruş bozuklukları, hareketsiz yaşam şekli ya da hatalı ayakkabı seçimi gibi önlenebilir nedenlerle başımıza geliyor. Yine de düzenli olarak sağlık taramasından geçmekte fayda var.Örneğin çok ağır seyretmeyen ve geçici nitelikteki boyun / ense ağrıları genellikle masa başı çalışanlarda, bilgisayar / telefon başında çok fazla zaman geçirenlerde sık görülür. Çok yüksek yastık kullanımı, telefon kulakla omuz arasında sıkıştırarak konuşmak, yatarak kitap okumak, zorlayıcı sporlar ve stres de boyun ağrısını tetikleyici unsurlardan biri olabilir. Bu durumlara karşı önlem aldığınızda büyük olasılıkla ağrılar kendiliğinden geçecektir. Geçmiyorsa kireçlenmeden fıtığa kadar pek çok rahatsızlıktan şüphelenilebilir ve doktora başvurmanız gerekir.
Aynı nitelikteki bel ağrılarını ele alalım. Duruş bozuklukları, fazla kilolar, ters hareket, düşme, ağır kaldırma, gebelik, uzun süre ayakta durma, yüksek topuklu ayakkabılar, klima maruziyeti, düztabanlık ve yanlış yatak seçimi gibi nedenler bel ağrılarına yol açabilir. Çocuklarda da sık rastlanmaktadır. Yine birçoğu kişinin kendisi tarafından önlenebilecek durumlardır. Yürüyüş, yoga, pilates, bisiklet, namaz, dans ve yüzme bel için faydalı faaliyetlerdir. Bel ağrılarının daha ciddi nedenleri arasında fıtık, kanser, omurga kayması sayılabilir. Böbrek, mide ya da karaciğerdeki rahatsızlıkları bel ağrısıyla kendini gösterebilir. Bu nedenle doktor kontrolü önemlidir.
En sık rastlanan eklem ağrılarından biri de omuz ağrısıdır. Ters hareket, ağır çantalar (özellikle postacı modeli), sinir sıkışması, kötü yatış pozisyonları, soğuk hava, kambur duruş, ağır spor gibi daha hafif nedenleri olabilir. Kas yırtığı, donuk omuz, miyofasiyal ağrı sendromu, tendinit, romatoid artrit, iç organ hastalıklarının yansımasının sonucu olarak da omuz ağrıları görülebilir. Dolayısıyla ağrı şikayetini ihmal etmeyip doktora başvurulmalıdır.
Peki ağrılarla mücadelede ilaca başvurmadan önce neler yapabiliriz?
Bu çok önemli bir konu; doktora danışmadan gerek bitkisel, gerek kimyasal hiçbir ilaç almamak gerekiyor. Elbette nadiren alınan basit ağrı kesiciler dışında.
Genel olarak eklem ağrılarına karşı bilgisayar, telefon ya da televizyon başında geçirdiğiniz zamanı kısıtlayıp yarım saatte bir mola vermelisiniz. Burada önemli olan uzun süre aynı pozisyonda kalmamaktır. Örneğin yarım saat ayakta kaldıysanız beş dakika oturun ya da yarım saat oturduysanız beş dakika ayakta kalın…
Sigarayı bırakın, sağlıklı beslenin, hareketli bir yaşam şeklini benimseyin.
Stresten uzak durun, gerekiyorsa bunun için destek alın.
Boyun ağrılarının pek çoğu boyun egzersizleri ile hafifletilebilir. Ne çok yüksek, ne çok alçak yastık tercih edilmemeli, mümkünse ortopedik yastık ve yatak kullanılmalıdır.
Tam yaslanarak oturmalı, otururken bel çukurunuzu yastıkla desteklemelisiniz.
Yer temizliği yaparken, yerden bir şey toplarken ya da yük alırken eğilerek değil çömelerek işinizi yapın. Ağır yük kaldıracaksanız yükü tek bir noktaya vermek yerine bölün.
Ortası çukurlaşmış yataklarda yatmayın.
Nefes teknikleri ve vücut egzersizlerini öğrenin ve uygulayın.
Beliniz ağrıdığında hareketsiz kalkmayın. Hareketsizlik sanılanın aksine kasları gererek / zayıflatarak ağrıyı daha da artırabilir.
Ne zaman doktora gitmeliyiz?
Bir haftadan uzun süren tüm ağrılarda doktora danışmak gerekir. Ağrı bir kaza, yaralanma sonucu ortaya çıktıysa ya da ağrıya eşlik eden ateş şikayeti varsa zaman kaybetmeden derhal doktora başvurulmalıdır.
Eklem ağrılarının tedavisinde ilaç, fizik tedavi, ağrı bantları, masaj, lokal enjeksiyonlar gibi uygulamaların yanında biorezonans metodu da doktor kontrolunda uygulanabilecek etkili bir destek tedavi metodudur. Biorezonans ağrıyı gidermeye yardımcıdır; bunun yanı sıra özel muayene protokolü ile vücudu biofiziksel açıdan tarayarak varsa altta yatan sorunların tespit edilmesinde de katkı sağlar.