
Kurubaklagillerini hepiniz biliyorsunuz. Şimdi sıra bilmediklerinizde.
+ Gazlı ve fermente içecekler
+ Soğan, sarımsak gibi sebzeler
+ Yüksek fruktoz içeriğine sahip kuru meyveler
+ Tatlandırıcılar
+ Yüksek lif oranına sahip tam tahıllı gıdalar
Diyetisyen Büşra Taşçı Dilmen
Gazlı içecekler ve fermente içecekler gaz sıkışmasına neden olabilen içecekler arasında yer alır.
Soğan ve sarımsak gibi sebzeler, içerdikleri bazı karbonhidrat bileşenleri nedeniyle bağırsaklarda fermantasyona neden olabilir ve bu süreç gaz üretimini artırabilir.
Yüksek fruktoz oranı bulunan kuru meyveler sindirimi zor olabilen şekere sahiptir; bu da bağırsaklarda fermantasyona ve gaz oluşumuna katkıda bulunabilir.
Evet, yapay tatlandırıcılar (özellikle bazı şeker alkolleri ya da şeker ikameleri) bağırsak bakterileri tarafından fermente edilebilir ve bu da gaz üretimini artırabilir.
Tam tahıllı gıdalar lif açısından zengindir ve sindirilmesi zaman alabilir. Bağırsak bakterileri bu lifleri fermente ederken gaz açığa çıkarabilir, bu da gaz sıkışmasına katkı yapabilir.