Gıda alerjisi mi yoksa intolerans mı?

Gıda alerjisi mi yoksa intolerans mı?

Alerji mi intolerans mı? Vücudunuzun bir maddeye karşı alerjik bir reaksiyon mu gösterdiğini yoksa intolerans mı olduğunu nasıl anlarsınız? Alerji aslında vücudumuzun basit ama güçlü bir tepkisidir. Örneğin bir gıda maddesine ya da gıda dışı bir maddeye her temasınızda vücudumuzun anında ya da ilk birkaç dakika içinde verdiği yanıta alerji denir. Alerji yanıtı aynı maddeyle her temasınızda aynı yerden ve aynı şekilde verdiği tepkiye denir. Bir gıda maddesine dokunuyorsunuz, örneğin peynire. Süt bazlı madde. Dokunduğunuz anda vücudunuzda kızarıklık, kabarma, kaşıntı oluyorsa işte bu alerjidir ve bunun her seferinde aynı şekilde olması gerekiyor. Buna biz alerji diyoruz. Tıpta bu tip 1 grup dediğimiz özellikle immünoglobulin E üzerinden olan reaksiyonlardır. Bir de intolerans kavramına bakalım. İntolerans kavramında aslında imünolojik bir yanıt yoktur. Biz bunu biyokimyasal olarak laboratuvarda tespit edemeyiz. Yani intoleransımız olan bir maddeye karşı biz antikor testleri yaptığımızda bunu göremiyoruz. İmmünoglobulin yükselmez. Peynir örneğine dönelim. Peynire karşı bir intoleransınız varsa ona her dokunduğunuzda o tepkiyi göremezsiniz. Ama onu tükettiğinizde mesela laktoz intoleransı varsa buna vücudunuz tepki verir. İshal, şişkinlik, gaz, karın ağrısı olabilir. Ama vücudunuz ne yapar? Buna bir tepki vermiş olur ama laboratuvarda bunu göremezsiniz. Yani immünoglobulin yükselmez. Bunlar haricinde bir de duyarlılık kavramı var. Bu bu iki kavramla çok karışıyor. Duyarlılık, gıda duyarlılığı da bir alerjik reaksiyondur. Ve akut bir reaksiyon değildir. Yani bir gıdayı tükettiğinizde anında bir cevap alamazsınız. Bu bağırsaklarımızdan geçer gıda partikülleri, o gıdaya karşı bir duyarlılığınız varsa bağırsak geçişinde oradaki bağışıklık hücrelerimizle beraber bir kompleks oluşur ve en azından bir hafta sonrasında bir vücudumuzda reaksiyon oluşur. Bu tip 3 dediğimiz gruba girer. Yani geç reaksiyon veren bir durumdur. Bunu da immünoglobulin G4 dediğimiz testlerle gıda testleriyle laboratuvarda yakalayabiliriz. Bu da bir diğer kavram. Dolayısıyla gıda alerjilerinde eğer bir şeyden rahatsız oluyorsanız ve laboratuvar testlerinde negatif çıkıyor ise bu bir intolerans olabilir ya da gıda duyarlılığı olabilir.