Gırtlak kanseri, gırtlağı etkileyen bir tür boğaz kanseridir. Larinks yani gırtlak için ses kutusu da diyebiliriz. Konuşmanızı sağlayan kıkırdak ve kasları içerir. Bu tür bir kanser sesinize ciddi zarar verebilir. Erken tedavi edilmediğinde, vücudunuzun diğer bölümlerine de yayılabilir.
Baş boyun kanserleri, tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 5 oranında küçük bir kısmını teşkil etmektedir. Bununla birlikte bu türdeki kanser hastaları için erken teşhis ve tedavi hayat kurtarıcı olmakla birlikte kanserin spesifik konumuna, hastanın tedaviye ne kadar uyum sağladığına, psikolojik etkenlere ve tedavinin ek yöntemlerle desteklenmesine bağlı olarak tedavide başarı şansı değişmektedir.
Gırtlak kanserin belirtileri nelerdir?
Diğer kanser türlerinin aksine, gırtlak kanseri semptomlarının saptanması oldukça kolaydır. En yaygın işaretlerden bazıları şunlardır:
- Boğuk ses
- Solunum güçlüğü
- Aşırı öksürük
- Kanlı öksürük
- Şiddetli boğaz / boyun / kulak ağrısı
- Yiyecek yutma sorunu
- Boyunda şişlik
- Ani kilo kaybı
Bu belirtiler her zaman kanserde ortaya çıkmaz. Ancak, bu belirtilerden herhangi birinin bir haftadan daha uzun sürmesi durumunda doktora görünülmesi gerekir. Etkili kanser tedavisinin anahtarı, her zaman erken tanıdır.
Laringeal kanserine ne sebep olur?
Boğaz kanseri tipik olarak sağlıklı hücrelerdeki hasar sürdğünde ve aşırı büyümeye başladığında ortaya çıkar. Bu hücreler tümöre dönüşebilir. Laringeal kanserler, ses kutusunda çıkan tümörlerdir.
Gırtlaktaki hücrelere zarar veren mutasyonlar genellikle sigara içmekten kaynaklanır. Bunun yanı sıra gırtlak kanserine yol açtığı bilinen diğer etkenler şöyle özetlenebilir:
- Fazla alkol kullanımı
- Yetersiz beslenme
- İnsan papilloma virüsüne maruz kalma
- Bağışıklık sistemi problemleri
- İş yerinde ve sosyal çevrede toksinlere maruz kalma
- Fanconi anemi gibi bazı genetik hastalıklar
Gırtlak kanseri için kimler risk altında?
Bazı yaşam tarzı faktörleri gırtlak kanseri gelişme riskini artırır. Bunları şöyle özetleyebiliriz:
- Sigara içmek
- Yeterince meyve ve sebze yememek
- Çok miktarda işlenmiş gıda tüketmek
- Aşırı alkol almak
- Ailede bir gırtlak kanseri öyküsü
Larinks (gırtlak) kanseri nasıl teşhis edilir?
Laringeal kanseri teşhis etmek tıbbi geçmişinizin incelenmesiyle başlar. Potansiyel kanser semptomlarınız varsa, doktorunuz sizi dikkatlice muayene edecek ve bir dizi teste başlayacaktır. Yapılan ilk test genellikle bir laringoskopidir. Doktorunuz larenksinizi incelemek için küçük bir kapsam veya bir dizi ayna kullanacaktır. Doktorunuz herhangi bir anormallik görürse, biyopsi yapabilir. Bir laboratuvar bu küçük doku örneğini kanser için test edebilir.
Görüntüleme testleri gırtlak kanserini teşhis etmenin yaygın bir yöntemi değildir. Ancak, BT taraması veya MRI taraması gibi testler doktorunuzun kanserin yayılıp yayılmadığını söylemesine yardımcı olabilir.
Gırtlak kanseri evreleri
Gırtlak kanseri teşhisi alırsanız, bir sonraki adım evresinin tespitidir. Kanserde evre kanserin ne kadar yayıldığını gösterir. Primer tümörün büyüklüğüne ve çevresindeki dokuyu istila edip etmediğine, lenf düğümlerine, başka organlara ya da daha uzak lenf nodlarına yayılıp yayılmadığı tespit edilebilir. Gırtlak kanseri en sık akciğerlere yayılabilmektedir.
Metastaz yapmayan veya lenf bezlerine yayılmayan küçük tümörler en az tehlike içeren kanserlerdir.
Gırtlak kanseri için tedavi seçenekleri
Tedavi kanserinizin derecesine bağlı olacaktır. Doktorunuz tedavinin en erken aşamalarında radyasyon tedavisi veya ameliyatı kullanabilir. Cerrahi, tümörün çıkarılması için yaygın bir yöntemdir. Gırtlak kanseri tedavisinde tamamlayıcı tedavi metodları arasında biorezonans öne çıkmaktadır. Biorezonans metodu, doğrudan kanserli hücrenin frekanslarının tespit edilmesi ve tam aksi yönde frekanslar verilerek nötrleştirilmesinin hedeflendiği ve aynı zamanda kanser bağışıklık sisteminin güçsüz düşmesi sonucu oluşan bir hastalık olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle öne çıkan bir yöntemdir. Gırtlak kanserinde biorezonans desteğini yalnızca tıp doktorları verebilir. Ayrıca akupunktur, ozon gibi yöntemlerin yanı sıra psikolojik destek de alınabilir.
Gırtlak kanseri için tedavi başarısının anahtarı tedaviye mümkün olduğunca erken başlamaktır.