Bugün sizlere farklı bir konu anlatacağım: İtalyanlar neden makarnayı al dente yer? İlginç değil mi? Çünkü İtalyanlara bakarız kilo almazlar, fit dururlar ama makarna yerler. Ve makarnayı da çok pişirmezler. Aslında bunun nedeni çok basit: Makarna bildiğiniz gibi rafine undan, beyaz undan yapılıyor; yani karbonhidrat açısından baktığınızda basit karbonhidrat kısmına giriyor. Makarnayı normal şartlarda tam pişirip tükettiğiniz zaman mideden hızla geçer ve geçerken sindirilmeye başlar, ince bağırsağa geçtiği zaman da iyice parçalanır ve çok hızlı bir şekilde emilir. Çok hızlı emildiğinde önce karaciğer, karaciğerden de kana geçer. Ne olur? Kanda bizim şekerimiz çok hızlı yükselir. Çok hızlı yükseldiğinde de pankreastan insülin salgılanarak yine bastırılır ve hipoglisemi olur. Bu normalde bizim yaşadığımız insülin direncinin aslında en temel nedenlerinden bir tanesi. Eğer siz İtalyanlar gibi makarnayı çok pişirmeden al dente yerseniz makarnayı tükettiğinizde geçişten sonra yavaş yavaş sindirilmeye başlayacaktır ve ince bağırsakta emilimi de çok daha yavaş olacaktır. Yani kanda hızlıca glukoz yükselmeyip kan şekerimiz yavaş yavaş yükseleceğinden aynı zamanda insülin de buna uygun şekilde salınacağı için biz makarnayı al dente yersek çok daha sağlıklı tüketmiş oluruz. Tabii tavsiyemiz özellikle glutensiz undan üretilen makarnalar için.