Patlamış fıtık tedavi edilebilir mi?

Patlamış fıtık tedavi edilebilir. Ancak patlamış fıtık hastalığında şöyle bir sorun var. Fıtık dediğimiz kavramı herkes aynı düzeyde maalesef bilmiyor. Birkaç kelimeyle fıtığı anlatmak istiyorum. İki omurun arasında bulunan bir disk vardır. Bu disk elastik bir yapıdır ve içi sıvımtraktır. Bizim ani hareketlerimizde, yanlış bir şey yaptığımızda bu disk dışarıya bombe yapar. Zaten 18 yaşından sonra da bu sıvısını kaybettiği için esnekliği azalmaya başlamıştır. Buna biz fıtık diyoruz. Neden fıtık diyoruz? Burada fıtıklaşma olur, dışarıya çıkar ve önündeki sinire bası yapar. Omuriliğin en yakın yerine bası yapar. Buradaki sorunumuz şu: Eğer biz daha sert bir şekilde ya da daha ters bir hareketle davranırsak bu zaten eskisi kadar esneyemeyen fıtıklaşan parça patlar. Ve içindeki sıvımtrak materyal omuriliğe doğru çıkmaya başlayabilir ve patlayan parça oradan kopabilir. Omurliğimizin bir sonu var, buna sakral kemik yani kuyruk kemiği diyoruz. Bu materyal aşağı doğru inip kuyruk kemiğini sıkıştırabilir. Bu hastalar rahatlasa ameliyat edilse bile burası tam temizlenemeyebiliyor. Bu hastalarda hep bir düşük ayak riski vardır, tedavi edilse de, ameliyat olsa da… Bunun haricinde tabii ki ameliyat olabilirler, biz biorezonans gibi bir metotla ya da başka akupunktur gibi bir metotla bu hastaları tedavi edebiliriz. Bu hastalar fizik tedavi merkezlerinde rehabilite edilebilirler ama böyle bir riskleri var malesef ki.

 

Hocam belimde fıtık var. Fakat belimde değil, kalçada bacağa vuran bir ağrı yaşıyorum. Bu normal mi?

 

Çok normal, çünkü fıtık dediğimiz rahatsızlık iki omurun arasındaki diskin ani hareket ya da hareketli bir davranış ya da bir travma ile öne doğru fıtıklaşıp esnekliğini kaybeden kısımdan fıtıklaşıp yani balonlaşıp dışarı çıkmasına fıtık diyoruz. Diskin önünde ne var? Omurilik var. Omuriliğin her iki yanından sağdan ve soldan iki adet sinir çıkar. Belde de beş tane omur var ve bu beş omurun arasından çıkan sinirden belden aşağıdaki organlarımıza, kaslarımıza, kemiklerimize, parmaklarımıza kadar gider. Özellikle bel omurları L3, L4, L5 aşağıya doğru sinir verirler. En sık fıtık gördüğümüz yer L4, L5 dediğimiz yerdir. O diskten çıkan sinir de siyatik sinirdir. Ayak tabanına kadar gider. Siz o bölgede bir fıtık yaşadığınızda oradan çıkan balonlaşan parça L4 L5’ten çıkan sinirin üstüne bası yapar. Dolayısıyla o sinir boyunca ağrı hissedersiniz. Hocam ayak parmak ucuna kadar etki ediyor. Aynen öyle. O sinirin gittiği her yere kadar özel valleks noktaları vardır, dokunduğunuzda o noktalarda daha çok ağrı hissedersiniz. Hatta ağrının gittiği yere göre bile muayenede ayırt edebiliriz. Örneğin ayak baş parmağına ağrı gidiyor ise L5 ve S1 arasında bir fıtıklaşma vardır. Arka tabandan aşağı doğru iniyorsa L4 L5tir. Daha alt segmentlerde fıtıklaşma varsa ön tarafa bile ağrı gelebilir. Bunlar sinirlerin gittiği yerlere fıtığın yaptığı basıyla alakalıdır.

 

Boyun fıtığında da kola vuran ağrı olabiliyor.

 

Boyun fıtığında da ufak farklılıklar var. Boyun bele göre biraz daha fazla oynar eklem olduğu için boyunda hafif fıtıklaşmada bile ameliyat endikasyonu olacak noktada olmasa bile yastığınıza bağlı olarak bile sabah uyuşmuş bir kolla kalkabilirsiniz. Orada basının şiddeti ile ilgili bir durum söz konusudur.

 

Fıtığa bağlı bacağa vuran, kola vuran, kalçaya vuran ağrı şikayetlerinden kurtulmak için önce fıtığın tedavi edilmesi gerekir, değil mi? Burada da ameliyata her zaman gerek yoktur, diyorsunuz. Ve biorezonans, akupunktur gibi tamamlayıcı yöntemlerden yararlanabiliriz, diye anlıyorum.

 

Ameliyatı çok mecbur kaldığımızda en son düşünmeliyiz. Ameliyat için acil endikasyonlar var, özellikle hastada cinsel problemler oluyor ise, idrar kaçırmalar başlamış ise, his kaybı başlamış ise acil beyin cerrahına gidip ameliyat için gün alması gerekiyor hastanın. Ama bu derece bir durum yok ise en son ameliyatı düşünmek lazım. Zaten belle ilgili sorunlara baktığınızda iki ay süre zarfında ağrının yüzde 90’ı kendiliğinden geçiyor. Artık Avrupa eskisi kadar ameliyat yapmıyor. Dolayısıyla öncelikle doğal yöntemleri veya fizik tedavi, ilaç gibi yöntemleri denemekte fayda var. Bunlara rağmen şikayet geçmeyip şiddetleniyorsa veya demin saydığım acil müdehale gerektiren durumlar varsa işte o zaman ameliyat şarttır.

 

Ağrının yüzde 90’ı nasıl geçer?

 

Bir bel fıtığında hiçbir tedavi olmasa bile ağrının yüzde 90’ı iki ay içinde geçer. Yüzde 10’luk kısımda ağrı devam eder.