
En önemli rolü iştahı düzenlemek olan ve “açlık hormonu” olarak da bilinen Ghrelin hormonu, mideniz boşken salgılanmaya başlanır, beyin hücrelerine taşıdığı sinyallerle açlık hissini artırırken, gasrtrik asit üretimini de tetikleyerek vücudu sindirime hazırlar. Aynı zamanda hipofiz bezinin işlevini kolaylaştırır, insülini kontrol eder ve kardiyovasküler sağlığı korur.Ancak vücutta fazla üretilmesi durumunda kilo alımına yol açar. Ghrelin, mide ve beyin arasındaki ödül ilişkisini uyaran bir sinyal görevi nedeniyle insanların gerekliliğin aksine zevk için yiyecek tükettiği hedonik yemede rol oynayabilir.
Ghrelin hormonunun fazlalığı aşırı yeme isteğiyle birlikte kontrolsüz kilo artışına ve kemik gelişiminde olumsuzluklara yol açabilir.
Ghrelin düzeyi nasıl azaltılabilir?
Ghrelin hormonu açlık ve tokluk hissiyatında önemli bir rol oynadığından, ghrelin seviyelerini azaltmak insanların iştahını azaltmaya ve sonuç olarak kilo vermelerine yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, ghrelin seviyelerinin kilo kaybından sonra arttığını göstermektedir. Bu da kişinin kilo verme eğilimine girdikten bir süre sonra normalden daha fazla açlık hissedebilmesine, daha fazla yemeye yönelmesine ve dolayısıyla kaybettiği kiloları geri almasına neden olabilir.
Vücudundaki ghrelin düzeyini azaltmak isteyen bir kişinin izlemesi gereken doğal yollar şöyle özetlenebilir:
Sonuç olarak bazı insanlar vücutlarındaki ghrelin miktarını azaltmak isteyebilir, çünkü bunu yapmak iştahlarını baskılayabilir ve kişinin daha az yemek yemesini sağlayabilir. Ancak bu konuda doktora danışmadan ilaç kullanımı ya da bir takım kulaktan duyma bilgilere göre hareket edilmemelidir. Zira ghrelin hormonunun eksikliği de başta yetersiz beslenme, vücudun enerji metabolizmasında dengesizlik, gelişme geriliği gibi riskler taşımaktadır. Ghrelin fazlalığı yaşadığınızdan şüphe ediyorsanız mutlaka bir doktora başvurun.