ShapeTurkey Detoks Dergisi – Tarih:18.12.2015
Farkında olmadan vücudumuza aldığımız toksinler halsizlik, depresyon ve baş ağrısı gibi birçok soruna yol açabiliyor. Kelime anlamı “arınma” olan detoksuBiorezonans Uzmanı Dr. Sinan Akkurt’la konuştuk. Toksinlerden temizlenmek istiyorsanız detoks yapın.
Detoks söylenildiği kadar işe yarıyor mu?
Söylenildiğinden kastınız ne bilmiyorum ama tabiki işe yarıyor. Detoks demek arınma demektir. Arınmak=temizlenmek. Temizlenmek her zaman için faydalıdır. Günümüzde kullandığımız birçok temizlik, kişisel bakım ve makyaj malzemeleri, paketli gıdalarda yer alan koruyucu katkı maddeleri, hatta çiğ meyve sebzelerin üzerindeki tarım ilacı kalıntıları ve ilaçlar birer toksin kaynağıdır. Vücutta biriken toksinler, halsizlik, enerji düşüklüğü, depresyon, müzmin öksürük, baş ağrısı, sivilce, egzama, konsantrasyon ve hafıza sorunlarına yol açabiliyor. Tabi ki bunlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmalıyız ama ister istemez bazen mecbur kalıyoruz. Toksinlerden arınmak için muhakkak detoks uygulamamız gerekir.
Detoks yapmaya karar veren biri nasıl bir plan oluşturmalı?
Detoks yapmaya karar veren kişi önce nasıl bir detoks yapacağına karar vermeli. Detoksun birçok çeşidi var. Hayvansal gıdalarla, bitkisel gıdalarla, sadece suyla, biorezonans ile yapılan var ve başka metodlar da var. Kendisine en uygun metoda karar verdikten sonra bu metoda göre plan hazırlanması gerekir.
Hangi sıklıkla yapılabilir?
Biorezonans tekniği ile yaptığınızda haftada bir yapabilirsiniz. Bitkisel detoksu altıayda bir yapabilirsiniz. Sıklık, metoda göre değişiklik gösterebilir.
Detoks çeşitleri var mı?
Evet, hayvansal gıdalarla, bitkisel gıdalarla, sadece suyla, biorezonans ile yapılan çeşitleri var. Oruç tutmak, hamam ve saunaya gitmek de birer detoks yöntemidir.
Yan etkileri nedir? Bu etkileri en aza indirmek için yapılması gerekenleri paylaşır mısınız?
Detoksun yan etkisi genel olarak yoktur. Uygulama şekline göre etkileri vardır. Oruç tutarak birdetoks uygulanırsa vücut susuz kalabilir akşam ona göre bir beslenme planı yapılabilir, ayarlanabilir.
Psikolojik açıdan insanı nasıl etkiliyor?
Psikolojik açıdan da insanı destekliyor.Çünkü vücudunuzda toksinleri, atıkları uzaklaştırdığınız için, toksinlerin de vücuda olumsuz katkıları olduğundan, bunlardan arınmış oluyorsunuz. Dolayısıyla daha zinde, daha huzurlu daha sakin bir dönem geçirebiliyorsunuz.
Herkes yapabilir mi?
Çocuklar, kaşektik kişiler, hastalığı olanların doktor gözetimi olmadan yapması uygun değildir.
Kısa ve uzun vadede vücuda etkileri nedir?
Tabiki detoksyapılır yapılmaz kısa vadede rahatlama sağlar.Ödemin ve şişkinliğin gittiğini görebilirsiniz. Uzun vadede de öncelikle vücudunuzdaki toksinler atıldığı için hücresel stres ortadan kalkar; hem fizyolojik olarak hem de biyofiziksel olarak sizi, bağışıklığınızı güçlendirir. Birçok hastalıktan korunmanıza yardımcı olur. Hem fiziksel hem ruhsal olarak farkındalık sağlar ve destekler.
Sadece detoks yapmak işe yarar mı? Ek olarak yapılması gereken şeyler nedir?
Hiçbir rahatsızlığınız yoksa sadece detoks yapmak işe yarar. Bir rahatsızlığınız varsa ona göre yapılması gereken önlemleri almanız gerekir.Evimizi yaz – kış muhakkak her gün havalandıralım.
Detoks içecekler de meyve ve sebzelerin katı halleri kadar etkili mi?
Eğer meyveve sebzelerin sularıyla özel bir karışım hazırlanmışsa katı hallerinden daha faydalı olabiliyor.
1- Doğal içerikli kozmetikleri tercih edelim
Doğal içerikli makyaj ve temizlik malzemelerini, oda parfümü yerine lavanta yağı gibi doğal koku vericileri, parfümsüz %100 doğal sabunları, “koruyucu katkı maddesi içermez” yazsa da aroma verici, kıvam artırıcı gibi yine birer toksin kaynağı olabilen içerikleri bulunan paketli gıdalar yerine doğal besinleri tercih edelim. Özellikle “alüminyum” içerikli koltukaltı roll-onları kadınlarda meme kanserini tetikleyen önemli bir unsur.
2- Beslenmede ağırlık meyve – sebzede olmalı
Meyve – sebze ağırlıklı beslenelim; bunları sirkeli suda bekletip yıkamaya özen gösterelim. Brokoli, keten tohumu, sinameki otu, soya, yaban mersini, adaçayı, civan perçemi, ısırgan yaprağı, soğan, sarımsak, tahin, yoğurt, ananas, dereotu, elma, zencefil, rezene, karahindiba, maydanoz ve enginar, detoksa yardımcı besinlerdir. Meyve ve sebzelerin kabukları ve çekirdekleri ile birlikte suyunu sıkıp iki-üç gün boyunca bu şekilde beslenerek de detoks yapabilirsiniz.
3- Kilogram başına 40 cc su için
Günlük su ihtiyacımız kilo başına 30 cc ila 50 cc aralığında hesaplanabilir. Örneğin 80 kiloluk bir insanın günlük 2,5 litre su içmesi gerekir. Su toksin atılımının temel yöntemidir. Gerçek bir detoks programı amaçlandığında su tüketimi çok önemlidir.
4- Spor yapın; olmadı yürüyüş yapın
Spor, yürüyüş ve ev işinden dansa her türlü bedensel faaliyetler ter atılımını kolaylaştıracağından detoks sürecine faydalıdır. Tabi fırsat buldukça şehir merkezine uzak parkurları, yeşil alanları, deniz kenarını tercih etmek de faydalı olacaktır.
5- Mutfağınızda sirkeyi eksik etmeyin
Gerek meyve – sebze yıkarken, gerek ev temizliğinde, gerekse salata ve yemeklerimizde sirkeye hep yer açalım. Sirkenin antiseptik özelliği vardır. Bakteri ve mantarların öldürülmesinde, saç kepeği, sivilce ve nasırların giderilmesinde, metabolizmanın hızlandırılmasında, kolestrolun düşürülmesinde faydalıdır ve daha uzun bir liste halinde sıralayabileceğimiz faydaları vardır.
6- Toprağa basın
Toprağa çıplak ayakla basmak üzerimizdeki iyon yükünü, yani statik elektriği toprağa akıtmaya ve böylece hücresel stresimizi azaltmaya yarar. Evde çiçekle, toprakla uğraşmak (saksıda) güzeldir ancak aynı etkiyi sağlamaz.
7- Biorezonans metodundan yararlanın
Vücudumuzdaki ağır metalleri, kimyasalları, bakterileri, virüsleri, alerjileri ve toplamda 6400 maddeyi frekans kodu izlerinden yakalayarak yine karşıt frekanslarının yüklenmesi yoluyla temizleyebilen biorezonans metodu, ağrısız, acısız, yan etkisiz, tamamen doğal bir tedavi metodudur. Yalnızca hekim gözetiminde uygulanabilir.