Koronavirüs, bağışıklık sistemi düşük olan gruplarda daha çok risk oluşturuyor.Dr. Sinan Akkurt, kanser hastalarının Covid 19’a karşı dikkat etmeleri gereken noktaları anlattı.Kanser hastaları, özellikle de ilaç tedavisi nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış olan Covid-19 için en riskli grupta yer alıyor.
Çin’den gelen ilk veriler ve İtalya başta olmak üzere Avrupa’dan gelen hastalığın bulaşarak yayılımına ilişkin raporlar da bunu doğruluyor. Ancak bu durum bizi paniğe değil, önlem almaya sürüklemeli. Alacağımız basit ama etkili önlemlerle bu riski en aza indirgememiz mümkündür. Kanser hastaları arasında en yüksek risk grubu hematolojik (kan) maligniteleri olan hastalar olarak görünüyor. Bunlar arasında Hodgkin dışı lenfoma, kronik lenfositik lösemi, akut miyeloid lösemi, akut lenfoblastik lösemi ve multipl miyelom gibi kan maligniteleri olan hastalar sıralanıyor. Ayrıca aktif kemoterapi, immünoterapi gören hastalar ve kemik iliği nakli hastaları da bağışıklık eksikliğine sahip olduklarından riski yoğun gruptalar. Risk, aktif tedavi döneminin ötesine de uzanıyor. Çünkü tedavi bittikten ya da ameliyattan sonra hastaneden ayrıldıktan sonra tedavinin etkileri sona ermez. Kanserden sonraki etkiler ve tedavinin immünsüpresif etkileri daha uzun süreli olabilir. Dolayısıyla ister aktif tedavi görsün, ister görmesin tüm kanser hastaları ve dolayısıyla yakınlarının ekstra temkinli olmaları gerekli.
Peki temkinli olmaktan ne kast ediyoruz?
- Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın. Bu, ellerinizdeki mikropları öldürmenin ve başkalarına yayılmasını önlemenin en iyi yollarından biridir.
- Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.
- Yakın temastan kaçının. Kimseye altı metreden fazla yaklaşmayın. Maske kullanmak sosyal mesafenin yerine geçmez.
- Evinizde birlikte yaşadığınız insanlara 2 metreden (3 adım) fazla yaklaşmayın. Ayrı havlular kullanın. Tuvalet ve banyoyu ortak kullanmanız gerekiyorsa, bunları kullandıktan sonra temizleyin.
- Öksürürken ya da hapşırırken tek kullanımlık mendillerle ağzınızı kapatın.
- Tokalaşmayın, öpüşmeyin, sarılmayın.
- Tedaviye gitmenin dışında evde kalın. Tedavinizi aksatmayın.
- Evinizi sık sık havalandırın. Evinize ziyaretçi kabul etmeyin.
- Tedaviye giderken kanser hastasına 21-60 yaş grubundaki sağlıklı bir yakınının eşlik etmesi yeterli olacaktır. Daha kalabalık bir grupla tedaviye gitmekten kaçının.
Sık dokunduğunuz nesneleri ve yüzeyleri dezenfekte edin.
- Sağlıklı beslenin. Bol su için.
- Kitap okumak, aile ve arkadaşlarınızla İnternet/telefon yoluyla sohbet etmek, örgü örmek, bulmaca çözmek, ev içinde egzersizler yapmak, müzik dinlemek, pencereden/balkondan bakınmak, kendinize ait bir bahçeniz varsa kimseyle 6 metreden fazla yaklaşmamak kaydıyla temiz hava almak gibi zihninizi olumlu etkileyecek faaliyetlerde bulunun. Egzersiz ve hayata pozitif bir bakış açısı bağışıklık sisteminizin güç kaynağıdır.
Her gün aynı saatte uyuyup uyanmaya ve günde ortalama 6-8 saat uyumaya özen gösterin. Uyku, bağışıklık sisteminin dostudur