İftar ile sahur arasında ne kadar su içilmeli? Mutlaka yapın

İftar ile sahur arasında ne kadar su içilmeli? Mutlaka yapın

Hayatımızın büyük öneme sahip olan su tüketimi, ramazan ayında daha da önem kazanıyor. Uzun oruç saatleri sonunda eğer yeteri kadar su tüketmezsek bu vücudumuz için tehlike yaratabilir. Yorgunluktan baş ağrısına kadar pek çok sıkıntıya yol açan susuzluğu önleyebilmek için ise ufak düzenlemeler yapmak şart!

Ramazanda su tüketimi nasıl olmalı? Su içmek nasıl daha kolay ve keyifli hale getirilebilir? Su içtiğimizde vücudumuzda neler oluyor? Dr. Sinan Akkurt, tüm detayları PembeNar okurları için paylaştı

 

Bilindiği gibi vücudumuzun yüzde 60’ını su oluşturuyor. Ne kadar önemli olduğunu vücudumuzun yarıdan fazlasının su olduğunu düşünerek bile anlayabiliriz. Bütün hücrelerimiz, dokularımız fonksiyonlarını yerine getirebilmek için suya ihtiyaç duyar. Su eşittir canlılıktır. Günlük olarak yeterli su içmediğimizde yorgunluk, bitkinlik ve baş ağrısı hissetmemiz de vücudun eksikliğini hissettiği gibi alarma geçerek kişiye verdiği doğal bir işaretidir aslında.

 

Günlük su ihtiyacımız ne kadar?

Ramazanda da gün içinde tüketilemeyen su, iftar ve sahur arasında tüketilmeli. Günlük olarak su ihtiyacı kişiye, hava şartlarına, sağlık durumuna, egzersiz yapılıp yapılmamasına göre değişmekle beraber ortalama olarak 8-10 bardaktır. Kişi sahip olduğu kilo miktarına göre kendisi için ideal su tüketimini hesaplayabilir. Bunun için formül kilogram başına 40 cc günlük su tüketimidir.

 

İftar ile sahur arasında suyu nasıl tüketmeliyiz?

İftar ile sahur arasında yaklaşık olarak 7-8 saat var. İftarda orucunuzu 1-2 bardak su açarak başlar ve daha sonra saatte 1 bardak su içerseniz, sahurda da yatmadan 1-2 bardak su içerseniz yeterli miktarı çok kolay tamamlayabilirsiniz.

 

Su içtiğimizde vücudumuzda bunlar oluyor

Yeterli su tüketimi sayesinde gün içinde kendinizi halsiz, yorgun hissetmek yerine daha enerjik hissedersiniz. Vücudunuzda birikmiş toksinleri atmak için de su şarttır. Karaciğerde detoksifikasyona (toksinlerden arınma) uğrayan bu toksik maddeler böbreklerden geçerek idrar olarak atılır ve siz toksinlerden daha iyi arınmış olursunuz.

 

Su içme alışkanlığı olmayanlar ne yapsın?

Kimilerinin su içme alışkanlığı olmadığı için yeterli miktarı tutturmak zor olabilir. Öncelikle yakınınızda su şişesi bulundurarak veya suya limon, tarçın, salatalık, nane, çilek vb. atıp 3-4 saat dinlendirip suyun tadını güzelleştirerek kendinize su içme alışkanlığı kazandırabilirsiniz.

 

Bunun dışında beslenmemizde su oranı yüksek besinleri tüketerek günlük su tüketiminize katkıda bulunabilirsiniz.

 

Ancak önceliğimiz suyu saf olarak ihtiyacımız oranında tüketmek olmakla beraber bunu, su oranı yüksek gıdalar, soda ve bitki çaylarıyla destekleyerek kolaylaştırabiliriz.