Dr. Sinan Akkurt
Doğru kurubaklagil tüketimi nasıl olmalıdır? Kurubaklagilleri tüketmeden bir gece önceden bir yemek kaşığı sirkeli suda bekletip bu beklettiğiniz suyu döküyorsunuz. Sonrasında yeni bir su ilave edip basınçlı, yani düdüklü bir tencerede haşlama işlemini gerçekleştirip haşlama suyunu da döküp yemek yaparken yeni bir su ekliyorsunuz. Neden bunları yapıyoruz? Çünkü lektin ve fitik asitten arındırmış oluyoruz. Böylece kurubaklagiller sizde gaz ve şişkinlik yaratmıyor.
Diyetisyen Büşra Taşçı Dilmen
Bakliyatları suda bekletmek, sindirimi kolaylaştırır, gaz ve şişkinlik sorunlarını azaltır, besin değerlerini artırır ve pişirme süresini kısaltır.
Genellikle bakliyatlar, pişirmeden önce 8-12 saat süreyle suda bekletilmelidir. Ancak, bu süre bakliyat türüne göre değişiklik gösterebilir.
Bakliyatları suda bekletirken, suyun temiz ve taze olmasına dikkat edin. Ayrıca, bekletme süresi boyunca suyu birkaç kez değiştirerek bakliyatların daha etkili bir şekilde ıslanmasını sağlayabilirsiniz.
Bakliyatları suda bekletmek, fitik asit gibi anti-besin maddelerinin miktarını azaltarak, demir ve çinko gibi minerallerin emilimini artırır.
Bakliyatları suda bekletmek, oligosakkaritlerin bir kısmının suya salınmasına yardımcı olarak, gaz, şişkinlik ve karın ağrısı gibi sindirim sorunlarını azaltır.
Dr. Sinan Akkurt
Dr. Sinan Akkurt