Basit unutkanlıkları önemseyin

Fibromiyaljide ozon tedavisi fayda sağlar mı?

Haber7.com – Tarih:15.09.2014

Dr. Sinan Akkurt, Alzheimer’a yakalanma riskini sadece yaşlılık ve genetik faktörlerin artırmadığını vurguladı, risk grubundakileri uyardı:

21 Eylül Alzeimer Günü öncesi hastalığın fazla dile getirilmeyen yönlerine dikkat çeken Dr. Akkurt, Alzheimer’in gözden kaçırılan risk faktörleri arasında düşük eğitim düzeyi, uyku ilaçları, obezite, yüksek tansiyon ve kolesterolu saydı.

Dr. Akkurt Alzheimer’ın sadece yaşlılarda görüldüğü yönündeki kanının da yanlış olduğuna dikkat çekerek, Alzheimer belirtilerinin erken yaşlarda da ortaya çıkabildiğini, buna “erken başlangıçlı Alzheimer” dendiğini ve basit unutkanlıkların önemsenmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye Alzheimer Derneği verilerine göre Türkiye’de 400 bini aşkın Alzheimer hastası bulunuyor. Alzheimer Günü olarak anılan 21 Eylül’de, giderek yaygınlaşan hastalıkla ilgili toplumu ve hasta yakınlarını bilinçlendirmek üzere çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Alzheimer hastalığında erken teşhisin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, yaşlılık hastalığı olarak bilinen Alzheimer’ın ağırlıklı 65 yaş sonrası teşhis edildiğini, ancak hastalığın genç yaşlarda unutkanlıkla belirti verebildiğini kaydetti. Basit unutkanlıkların hafife alınmaması ve tedaviye yönelinmesinin yaygınlaşan Alzheimer’dan korunmak için doğru olacağına vurgu yapan Dr. Akkurt, uyku ilaçlarının da üç aydan fazla kullanılması durumunda Alzheimer riskini artırabileceğini açıkladı.

Düşük eğitim ve entelektüel merak da riski artırıyor

Kişinin eğitim ve entelektüel seviyesinin düşük olmasının da bir risk unsuru olduğuna dikkat çeken Dr. Akkurt, eğitim ve entelektüel merak arttıkça kişinin bellek rezervinin de genişlediğini, böylelikle hastalığa karşı koyma eşiğini yükselttiğini dile getirdi. Kişinin zihinsel performansını ne kadar artırırsa Alzheimer karşısında o kadar savunma gücünün gelişeceğine dikkat çeken Dr. Akkurt, bu nedenle kitap okumak, gündemi takip etmek, bulmaca çözmek, araştırma yapmak, günlük tutmak gibi aktivitelerin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Alternatif tedavi yöntemleri gelişiyor

Dr. Akkurt, hastalıkla ilgili alternatif tedavi metodlarının da geliştiğine değinerek, yardımcı tedavi metodu olarak biorezonanstan da yararlanılabildiğini açıkladı. Kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemini vurgulayan Dr. Akkurt, ginkgobloba cinsinden besin desteklerinin, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi B12 vitamini açısından zengin gıdaların, egzersizin faydalı olduğunu sözlerine ekledi.