Akciğerlerdeki metastatik meme kanseri, başlangıçta meme dokusunda gelişen ancak akciğerlere yayılan kanseri ifade eder. Meme kanseri vücudun çeşitli bölgelerine yayılabilir. Buna metastaz denir. En yaygın meme kanseri metastazları arasında kemik, beyin, akciğerler ve karaciğer sayılabilir.
Meme kanseri, kadınlar arasında en sık görülen kanser türüdür. Meme kanserlerinin -ilk teşhisten sonra 4. evreye ilerleyen meme kanserleri hariç olmak üzere- ancak yüzde 10’luk bir kısmı metastatiktir. Tipik olarak metastatik meme kanseri 4. evre meme kanseri olarak adlandırır.
Bu metastatik meme kanseri hücrelerinden bazıları akciğerleri etkileyebilir. Bir onkoloğun akciğerlerdeki tümörün ikincil olduğunu, yani meme kanseri hücreleri içerdiğini doğrulaması önemlidir. Meme kanseri hücresi yoksa, akciğerdeki tümör yeni gelişmiş bir birincil kanser olabilir.
Hastalar akciğerlerde hemen metastatik meme kanseri semptomları yaşamayabilir. Belirtiler ortaya çıkarsa, soğuk algınlığı veya grip belirtilerine benzeyebilirler. Akciğerlerdeki metastatik meme kanseri semptomları arasında sürekli öksürük, akciğerde ağrı, nefes almada zorluk veya nefes darlığı, hırıltılı solunum, yorgunluk, memede tekrarlayan enfeksiyonlar, kan tükürme, iştah kaybı, açıklanamayan kilo kaybı sayılabilir.
Meme kanseri nasıl metastaz yapar?
Kanser hücreleri bölündükçe ve çoğaldıkça, birincil tümör büyür. Birincil tümör büyüdükçe, kanser hücreleri birincil tümörden kopabilir. Kopan bu kanser hücreleri daha sonra kan dolaşımına veya lenf sistemine girebilir. Oradan da vücudun uzak bölgelerine gidebilir.
Bazı durumlarda, küçük miktarlarda meme kanseri hücreleri ilk tedavide hayatta kalabilir ve birincil bölgede yeniden büyümeden veya vücudun başka bir bölgesine yayılmadan önce vücutta bir süre hareketsiz kalabilir. Meme kanseri hücrelerinin hayatta kalması ve akciğerlerde büyümesi için önemli değişikliklere uğraması gerekir. Bu hücrelerin ayrıca vücudun bağışıklık sisteminden gelen saldırılara dayanabilmesi için değişmesi gerekir.
Akciğerlerde metastatik meme kanserinin teşhisi fiziki muayene ve kan testleri ile başlar. Göğüs röntgeni, CT tarama, PET taraması da istenebilir. Metastatik meme kanseri teşhisini doğrulamaya yardımcı olabilecek diğer teşhis prosedürleri mukus örneğinin testi, bronkoskopi ve biyopsidir.
Metastatik meme kanseri riski nasıl azaltılabilir?
Bundan tamamen korunmak mümkün olmasa da bazı önlemler almak anlamlıdır. En başta da düzenli sağlık taramaları gelir. Düzenli meme kanseri taraması yaptırmak, sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak da anlamlı önlemlerdir. Sigara ve alkolden uzak durulmalı, ideal kilo korunmalı, stres azaltılmalı, D vitamini seviyeleri izlenmelidir. Elektromanyetik kirlilikten korunulmalıdır. Ketajonik beslenme tavsiye edilir. Ayrıca bu hastalar biorezonans ve ozon tedavileri ile desteklenebilmektedir.