Vücudun detoksu oruç

Biorezonans İle Sağlığınıza Kavuşabilirsiniz

Takvim Gazetesi – Tarih:02.06.2018

Oruç, sağlıklı bireyler için bir detoks özelliği taşıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı koruyor. Oruç tutan sağlıklı bireylerde damar sertliğinin az olduğu, insülin duyarlılığının arttığı, pıhtılaşma ve kolesterol seviyeleri dengeleniyor. Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala uzmanlar kronik hastalığı bulunanları uyarıyor. Özellikle kalp, böbrek, tansiyon ve mide hastalarının beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor. Dr. Sinan Akkurt, kronik hastalığı bulunanların rahat bir Ramazan ayı geçirmeleri için önerilerde bulunuyor…

Şeker hastaları: Düzenli beslenmenin önemli olduğu şeker hastalığında, hastanın üç ana ve üç ara öğünü atlamaması gerekir. Oruç tutarlarsa iftara kadar şekerleri düşer, iftarın ardından da şekerleri aşırı yükselebilir. Önceki yıllarda hastalığına rağmen oruç tutmuş ve kötü etkilenmemiş olmak bir dayanak değildir, hastalığın ilerlemesine sebep olunabilir.

Kalp hastaları: Ciddi ölçüde kalp yetmezliği olan hastaların oruç tutmaması önerilir, çünkü ilaçları iftarla sahur arasında sınırlanamayacaktır. Bunun dışında günde tek ya da iki doz kalp ilacı kullananlar doktorlarının izni olursa ve doktorlarının önereceği ilaç saatlerine bağlı kalarak oruç tutabilirler. Oruç tutması sakıncalı bulunmayan kalp hastaları özellikle iftarda neyi ne kadar sürede yiyeceğini de doktoruna danışmalıdır. Ağır ve yanlış bir iftar menüsü hastayı sindirim sisteminin yoğun çalışmasına bağlı olarak kalp krizine götürebilir.

Reflü hastaları: 12 parmak bağırsağı ve mide ülserleri uzun süren açlığa dayanamayabilir, ülserin kanaması ya da delinmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle hastalığın seyrine göre takip eden doktorun vereceği karar doğrultusunda ülser hastaları oruç tutmayabilir ya da çok ciddi önlemler almaları gerekebilir.Mide ülseri hastalarının sahur yemeğinden önce mide koruyucu almaları gerekebilir, mutlaka doktorlarına danışmalılardır. Reflü hastaları hastalığının evresine göre doktorun vereceği karar doğrultusunda oruç tutabilir, ancak özellikle ağır, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmaları ve sahurda yemek yedikten en az iki ila üç saat sonra yatmaları gerekir.

Tansiyon hastaları: Ancak doktoru tarafından izin verilen tansiyon hastalarının oruç tutması uygun olur. Eğer doktoru oruç tutmasına izin veriyorsa, yine de iftarda yağlı ve çok fazla yemek yememeye, mümkün olduğunca sebze ağırlıklı hafif gıdalarla beslenmeye özen göstermesi beklenir. Ani müdahale gerektirebilecek, örneğin ani tansiyon yükselmelerinde ilaç kullanmak gerekebilecek durumlar için dikkatli olunmalıdır.

Böbrek hastaları: Bol su içilmesini gerektiren böbrek yetersizliğinde oruç tutulması doğal olarak sakıncalıdır. Böbrek taşı olanlar, tek böbrek ya da böbrek vericisi olanlar, böbrek fonksiyonları normal olduğu takdirde doktorları da izin verirse bu doğrultuda iftarla sahur arasında bol su içerek oruç tutabilirler.