SIBO

SIBO nedir?

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) yani ince bağırsakta aşırı bakteri çoğalması, ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi ile birlikte malabsorbsiyon ve bağırsak geçirgenliği gibi birden fazla semptom ve komplikasyona yol açan bir durumdur. Yaygın görünen semptomları arasında şişkinlik, kramplar, ishal, kabızlık ve yorgunluk sıralanabilir.

SIBO nasıl oluşur?

Normal koşullarda ince bağırsaklarımızda, kalın bağırsaklarımıza oranla çok daha az miktarda flora bakterisi bulunur. Sık ya da uzun süreli antibiyotik ya da mide asidi baskılayıcı ilaçların kullanımı, kemoterapi / radyoterapi alımı, ağızdan beslenmenin uzun süre durması (yoğun bakım süreci vb.), yetersiz / sağlıksız beslenme, böbrek yetmezliği, diyabet, siroz, pankreatit, aşırı alkol tüketimi, immünsüpresif tedavi, kronik ishal, ağır metal zehirlenmeleri, geçirilen sindirim sistemi cerrahileri, geçirilen ağır sistemik infeksiyonlar gibi pek çok sebepten kaynaklanabilir. SİBO oluşumu ve bağırsak flora dengesinin bozulması, geçirgen bağırsak sendromuna (leaky gut syndrome) ve diğer otoimmün hastalıkların gelişmesine neden olur.

Bağırsak fizyolojisindeki mekanik değişiklikler mikroorganizma dağılımındaki değişikliklere neden olur. Birden fazla organı tutan kronik hastalıklar mikrobiyomu etkiler. Yapılan son çalışmalar, aşırı kilo alımı ve obezitenin SİBO gelişimini tetiklediğini göstermiştir. SİBO’nun genellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenen, işlenmiş gıdalar ve alkol tüketen kişilerde görülme oranı daha fazladır.

SIBO nasıl teşhis edilir?

SIBO teşhisi hastanın klinik bulgularıyla testlerinin birlikte doktor tarafından değerlendirilmesi sonucunda konabilir. SIBO genellikle sindirim sorunlarıyla ilişkili bir durumdur ve teşhis edilmesi için birkaç test yöntemi mevcuttur. Bu testler, doktor tarafından belirtilere ve hasta hikayesine göre seçilerek uygulanır. SIBO teşhisi koyulurken doğru testi seçmek önemlidir çünkü belirtiler diğer sindirim problemleriyle karışabilir.

SIBO için en yaygın teşhis yöntemi SIBO nefes testidir. Dr. Sinan Akkurt Kliniğinde SIBO nefes testi uygulanmaktadır. Hastaya laktuloz veya glukoz içeren bir solüsyon içirildikten sonra hastadan nefes örnekleri alınır. Bakterilerin bu şekerleri fermente etmesi sonucu oluşan hidrojen ve metan gazlarının düzeyi ölçülür. Hidrojen ve metan seviyeleri normalden yüksekse, SIBO varlığı işaret edebilir.

SIBO teşhisi için kullanılan diğer yöntemlerden biri endoskopik ince bağırsak aspirasyonu ve kültürüdür. Bir endoskop yardımıyla ince bağırsaktan sıvı örneği alınır ve laboratuvarda bakteri kültürü yapılır. Ancak bu yöntem daha invaziv olduğu için nefes testine göre daha az tercih edilir.

SIBO teşhisi için ayrıca B12 vitamini eksikliği ve diğer bazı besin emilim bozuklukları kan testlerinde görülebilir. Ancak bu durum SIBO’nun dolaylı bir işareti olabilir.

SIBO teşhisi için kullanılan dışkı testinde ise yağın yeterince emilip emilmediği kontrol edilerek ince bağırsak emilim bozukluklarına bakılır. Ancak bu yöntem SIBO için doğrudan bir teşhis sunmaz.

SIBO hangi hastalıklara yol açabilir?

  •  IBS (Huzursuz bağırsak sendromu)
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Akne
  • Gül hastalığı
  •  Ürtiker
  • Fibromiyalji
  •  Reflü

SIBO tedavisi

Dr. Sinan Akkurt Kliniğinde SIBO tedavisi fonksiyonel tıp yaklaşımı doğrultusunda başarıyla uygulanmaktadır. Hasta öncelikle 90 dakika süren ve vücudun tepeden tırnağa incelendiği kapsamlı bir muayeneden geçirilir. Diğer bir deyişle sadece bağırsak sağlığı üzerinde durulmayıp vücut bir bütün olarak değerlendirmeye alınır. Hastada SIBO şüphesi varsa SIBO nefes testi uygulanabilir. Ayrıca hastanın şikayetlerinin altında yatan asıl nedenleri tespit etme amacıyla alerjiler, gıda intoleransları, bağırsak geçirgenliği, hormon dengesizlikleri ve bağışıklık fonksiyonu testleri de uygulanır. Tüm bu testler ve klinik bulgular hastanın kendisine özel bir tedavi programının Dr. Sinan Akkurt tarafından belirlenmesine olanak tanımaktadır.

Dr. Sinan Akkurt Kliniğinde SIBO tedavisinde fonksiyonel tıp yaklaşımı ile birlikte biorezonans metodu, fonksiyonel beslenme ve vitamin, mineral takviyeleri kullanılmaktadır. SIBO’nun kökten ve kalıcı çözümü hedeflenmektedir. Bu doğrultuda bağırsak sağlığını uzun vadeli iyileştirmeye yönelik tedavi protokolleri uygulanır. SIBO tedavisi sabır gerektirebilir ancak elde edilecek sonuç sabırlı olmaya değecektir.

SIBO diyet tedavisi

SIBO tedavisinde, semptomları azaltmak, sindirim ve emilim yetersizliklerini önlemek için tıbbi beslenme tedavisi oldukça önemlidir. Hasta bu diyete tam uyum sağladığında iyileşme olasılığı oldukça yüksektir. SIBO diyet tedavisi, bakterilerin artmasına ortam sağlayan besinleri azaltan ve kişiye özgü planlanması gereken bir programıdır.

FODMAP (Fermente Edilebilen Oligosakaritler, Disakaritler, Monosakkaritler ve Polioller), bazı besinlerde bulunan kısa zincirli karbonhidratlardır. Bu karbonhidratlar, bağırsakta su ve gaz içeriğini artırarak şişkinlik ve karın ağrısı yapabilen IBS semptomlarını kötüleştirebilmektedir. (SIBO olanların yüzde 78’inde İBS de vardır.)

Düşük FODMAP diyeti SIBO hastalığı tedavisinde faydalıdır.

Yediğimiz gıdalar doğrudan bağırsak bakterileri ile temas ederler. Bunun için beslenme ile ilgili uygulamanız gereken bazı önemli noktalar vardır.

– Besinleri çok çiğneyerek besinlerin ince bağırsağın sonuna gelmeden emilmesini sağlayın.

– Mide asidi azlığı besinlerin iyi sindirilememesine neden olacağından mide asidinizi artırın.

– Öğünlerin miktarını azaltın.

SIBO İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Biorezonans, çeşitli hastalıklar için kesin tedavi yöntemi midir? Garanti verilebilir mi?
Sağlıkla ilgili hiçbir konuda garanti verilmesi doğru değildir. Hayatta hiçbir şeyin garantisi olmadığı gibi, hastalarımıza da “0 kesin tedavi”, “garantili sonuç”, “tedavi garantisi” gibi söylemlere itibar etmemelerini öneriyoruz.
Evet, yararlanılabilir. Ameliyat öncesi ya da sonrası, ilaç tedavisi ya da farklı terapi yöntemleri öncesi, sırası ve sonrası süreçlerde biorezonans tedavisi uygulanmasının bir sakıncası yoktur. Aksine kemoterapi, radyoterapi gibi yöntemlerin etkinliğinin artmasına destek olurken, istenmeyen yan etkilerinin de azalmasına ve hatta ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
Takdir edersiniz ki hepinizin hastalıkları, rahatsızlıkları ya da biorezonans tedavisini uygulama nedeni bambaşka. Dolayısıyla tedavi süreci de farklı işleyecek ve seans sayısı da buna göre değişecek. Bu nedenle tam bir rakam vermek ya da standart bir tedavi planı vermek doğru değil. Aynı zamanda İnternet üzerinden de fiyat vermek, tedavi maliyetini belirtmek de hem yasal değil, hem etik değil. Bu nedenle biorezonans tedavisinin maliyeti konusunda telefonla ulaşmanız ve muayenenin ardından tedavi süreci netleştikten sonra bilgi almanız daha doğru olacaktır. Bize bu numaradan ulaşabilirsiniz: 0 530 387 46 87
Tedavi planı kişiye özgü olarak belirlenir. Seansların süresi, sıklığı ve uygulanacak program, tamamen kişiye özgü olarak planlanır. Dolayısıyla tedavi süresi de buna göre değişkenlik göstermektedir.