Multipl skleroz (MS), beyni ve omuriliği etkileyen kronik bir hastalıktır. Otoimmun hastalıklar grubunda yer alan MS, ömür boyu çeşitli semptomlarla kendini gösterir. Bu semptomlar arasında kas spazmları ve kas güçsüzlüğü, ağrı, uyuşma ve karıncalanma, hareket kısıtlılığı, konuşma ve yutma zorluğu, görme sorunlarını sayabiliriz. Ayrıca tükenmişlik sendromu, anksiyete ve depresyon gibi psikiyatrik çıktıları da olabilir.
Bazı durumlarda, hastalık zamanla yavaş yavaş kötüleşirken, bazı MS hastaları için semptomların kötüleştiği veya yeni semptomların ortaya çıktığı alevlenmeler söz konusu olur. MS ile yaşam zordur ancak doğru tedavi ve desteklerle hastanın yaşam kalitesi ve konforu artırılabilir.
Şimdi gelelim bu yazımızın konusu olan MS hakkında doğru bilinen yanlışlara…
1. MS’li herkes eninde sonunda tekerlekli sandalye kullanacaktır
Pek çok MS hastası tekerlekli sandalye kullanmaz. Hatta araştırmalar MS teşhisinden 15 yıl sonra, hastaların sadece yüzde 20’sinin yürümek için tekerlekli sandalyeye, koltuk değneği veya bastona ihtiyacı olduğunu göstermektedir.
2. MS hastası çalışamaz
MS hastaları bedenen kendilerini yormayan işlerde rahatlıkla çalışabilirler. Nitekim MS ile yaşayan insanlar genellikle teşhis edildikten sonra uzun süre çalışmaya devam etmektedir.
3. MS, ileri yaşlarda olur
Aslında MS’li çoğu insan ilk semptomlarını 20 ila 40 yaşları arasında yaşar. Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, 50 yaşından sonra MS gelişmesi nispeten nadir olarak kabul edilir.
4. MS hastaları egzersiz yapmamalı
Bu tamamen yanlış. Aksine egzersiz kas güçsüzlüğü, denge problemleri ve ağrı başta olmak üzere semptomları hafifletmeye yardımcı olacaktır. MS hastalarında egzersiz, güvenli ve etkili bir rehabilitasyon yöntemi olarak düşünülmelidir.
5. MS’li kişiler hamile kalmamalı
Annede MS olduğu için hamilelik otomatik olarak yüksek riskli değildir. MS hastası anne adaylarının bebeğinde, MS olmayan bir kadından daha fazla düşük veya doğumsal anomali riski yoktur.
6. MS ölümcüldür
MS yaşam boyu süren bir durum olmasına rağmen ölümcül değildir.