Ülser mide ya da onikiparmak bağırsağının mide asidi ya da sindirim sıvılarına maruz kalarak tahribata uğraması durumudur. Kişinin beslenmesine baktığımızda uzak durması gereken bazı noktalar vardır. Bunlar öncelikle aşırı yağların gıdaların, kafeinli gıdaların, baharatlı gıdaların, tuz ya da şeker tüketimidir. Bu gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır ülseri olan hastalarda. Kişi kendini aç bırakmamalı, doğru ve dengeli bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Hangi gıdaları tüketmeli peki? Öncelikle liften zengin bir planlama yapmamız gerekiyor, mide asidi artırmayacak ve midede tahribata yol açmayacak gıdaların yanında meyve, sebze gibi lifli gıdaları diyetlerine eklemeleri, su tüketimine özen göstermeleri gereklidir. Özellikle protein gruplarında ızgara ya da haşlama gibi pişirme yöntemlerini tercih ederek sindirimi daha da kolaylaştırmaları gerekmektedir ülser hastalarının.